28 apr. 2016

24-04-2016.Verslag Vuurtorenloop, VlielandRECORD AANTAL DEELNEMERS PITTIGE 4e EDITIE VUURTORENLOOP VLIELAND
Hardlopen op de eilanden is populair dat blijkt aan het aantal deelnemers wat zich aanmeld voor de lopen op Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Borkum. De Berenloop op Terschelling heeft een halve maar ook een hele marathon, waarvan de halve in recordtijd is volgeboekt, dat geld ook voor Texel en de Monnikenloop op Schiermonnikoog.
Op Vlieland is de halve marathon in augustus dus vakantietijd, dan zijn veel mensen weg om van hun vakantie te genieten of vinden het dan te warm om te gaan hardlopen en ook dit evenement is vlot volgeboekt. Bas Dijkstra en Erwin Soolsma van Stichting Vlieland Groet, bedachten vier jaar geleden dat er nog wel ruimte is om in een andere periode nog een loop op Vlieland te organiseren in het voor of najaar. Ze vroegen hardloopdeskundigen om advies en vonden Piet Noordenbos van Terschelling, de man die de Berenloop bedacht, bereid hen te ondersteunen in hun doel. En zo ontstond de Vuurtorenloop, een hardloop en wandelevenement, door de duinen, bossen, strand en dorp, over zand, schelpen en verharde paden met hierin opgenomen de beklimming van het vuurboetsduin naar de vuurtoren over een afstand van 5 en 10 zeemijlen, 18.520 en 9.260 meters. Voor de wandelaars waren er andere routes uitgezet met ook andere afstanden.
Piet Noordenbos wilde ook hier graag samenwerken met Sportvereniging Friesland uit St.-Jabik omdat hij hier al tientallen jaren goed mee kan samenwerken en Jouke Valk veel ervaring heeft met het verzorgen van de inschrijving en uitslagenregistratie. De SV Friesland is officieel aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie en onder auspiciën van deze bond wordt de Vuurtorenloop georganiseerd.
My Laps verzorgd de chiptiming en werkt met de chip in het startnummer, een vertrouwd systeem waar men ook bij de Berenloop ervaring mee heeft. De uitslagen zijn direct gereed en staan zodra de laatste loper de finishlijn is gepasseerd op de sites. In 2013 bij de eerste editie stonden er 266 hardlopers aan de start en 70 jeugdlopers.   Nu stond een aardig briesje en ook een hagelbuitje onderweg maar verder prima hardloopweertje.
De start en finish van de hardlopers is bij sportcentrum Flidunen, ideaal plekje, ook de wandelaars gingen hier van start zondags maar finishten op de haven omdat dit ook leuk is en het te vol zou zijn bij de sporthal/zwembad waar de lopers tegelijk met de wandelaars finishen. In de sporthal konden de lopers hun startnummer ophalen of nog nainschrijven. 664 hardlopers hadden zich aangemeld en ook nog eens 86 jeugdlopers die het eerst van start gingen na de warming ub in de sporthal.
Jan Router misschien bij het breder publiek beter bekend als Jan van  Vlieland, de fietsverhuurder van Vlieland,boekschrijven en heel actief bij evenementen op Vlieland, was de omroeper bij de jeugdloop, Jan Kooistra van SV Friesland deed dat bij de 5-10 Zeemijlen, de jongste jeugd liep één ronde van 700 meter, de oudere groep twee en de 13/14/15 jarigen drie ronden. 86 deelnemers. Prachtig gezicht in hun rode loopshirts en er werd fanatiek hard gelopen olv meester Thijs Speelman die ze ook training had gegeven en deze dag ook zelf de 5 zeemijl ging lopen in 45.31. Zaterdags had hij samen met Hylke v.d.Meulen wedstrijdleider, Piet Noordenbos, de man van het parkoers en Jan Kooistra van SV Friesland de routes uitgezet met bordjes, kilometerbordjes en kalkpijlen op de weg en paden. Ook een pittig klusje. Ook mocht hij de prijsuitreiking doen geassisteerd door Bonnie en Mariëlle Valk..
Om 12.00 uur mochten de wandelaars van start gaan, ze waren voorzien van stempelkaart en moesten de speciaal voor de wandeltocht ontworpen bordjes volgens, die stuurden hun, en dat waren er vele honderden, door bos,duinen, strand, zeedijk en door gebouwen, huizen en prachtige tuinen waar onderweg hun van alles, veel lekkernijen werd aangeboden. Akkie v.d.Ploeg de bedenker van al die mooie paden en routes mocht het startschot lossen. Prachtig, schitterend, genieten waren de reacties van de wandelaars waar ook veel het een pittige tochtje vonden en blij waren dat ze bij de finish waren op de haven. Veel hadden zaterdagsavond ook al gewandeld, prachtig bij donker langs heel veel verlichte objecten. Bij de start om 21.00 uur regen maar toen werd het droog en waren er zelfs sterren aan de hemel te zien. Ook dit was een succes. Heel veel inzet van de vrijwilligers maar het gaf hun voldoening na de reacties gehoord te hebben.
Voor de 5 en 10 zeemijlen 664 deelnemers waarvan de meesten kozen voor de 5 zeemijl, met ook daarin de beklimming van het Vuurboetsduin bij de vuurtoren. De 10 mijl moest die twee keer nemen en omdat het hoog water was moest er halverwege het strand en flinke steile zandheuvel worden beklommen om via het duin verder de route te kunnen volgen. Langs de kust en haven, nu door de dorpsstraat en over het kerkplein richting beklimming van het vuurboetsduin aan de oostkant en daarna door prachtig bosgebied en langs de zee naar het 15 km punt, hier volgde de beklimming van het vuurboetsduin aan de westkant. Hier was de Vlierijckvuurtoren sprint uitgezet over 420 meter met stijgingspercentage van 14½ % Jochem Uytdehage, de oud schaatser, en ambassadeur van de Vuurtorenloop had hen hier voor uitgedaagd. Wie het snelst die 420 meten berg opwaarts volbracht kreeg een prachtige prijs midweek voor 2 personen Vlieland, Inschriptie in Vuurtoren en Sieraad en de eeuwige roem, zelf deed hij er 1.41 over. Jessica Oosterloo Oosterwolde deed het in 1min.40 sec. en won, bij de mannen was het Erik Lindenholz Hoogeveen 1min.23sec.
De blaaskapel De ûtlopers uit Sneek zorgde voor de sfeermuziek op de boot, sporthal en start/finish, DJ Christiaan Valk deed de muziek en geluid bij start en finish. Fotoreportages werden er gemaakt door Erwin Soolsma www.vuurtorenloop.nl   https://www.facebook.com/neefje en Janke v.d.Schaaf SV Friesland en Fotogravlie.                                              
 Foto’s Fotogravlie. 
Foto’s van onze Janke,
De prijsuitreiking was om 15.00 uur in de sporthal, de overall winnaars kregen een weekend Vlieland voor 2 personen aangeboden, de snelste drie een beker en geldprijs in enveloppe.
Dank zij de vele sponsoren, vrijwilligers, deelnemers en het mooie weer was ook deze vierde editie een groot succes. Volgend jaar het eerste lustrum, dan weer nieuwe verrassingen en aanpassingen? Men is op zoek naar de gunstige datum, zodra die er is wordt die via de site bekendgemaakt en staat dan in de hardloopkalender van noord Nederland www.hardlopendnederland.nl
De uitslagen: 10 Nautische Zeemijl: 1e Erwin Akkerman Meppel 1.06.58 2e Jan Venhuizen Smilde 1.08.59 3e Douwe Nauta Leeuwarden 1.10.13 4e Johannes Postma Leeuwarden  1.12.02 5e Jan Meijer Nijverdal 1.12.35 Vrouwen: 1e Jacelyn Gruppen Stuifzand 1.13.49  2e Ylona Kruis Ysbrechtum 1.21.47 3e Marjan de Ruiter Sneek 1.24.58 4e Gerry Visser Borne 1.32.10 5e Hester Salverda Oudemirdum 1.32.31     
5 Zeemijl: 1e Ben Stellingwerf Bedum 31.21 2e Rob Vijver Franeker 32.54 3e Anno Huizenga Assen 33.40 4e Geale Simon Postma Kollum 33.44 5e Pieter Prins Burgum 36.00 Vrouwen: 1e Jessica Oosterloo  Oosterwolde 34.40 2e Jacolien Ruizendaal Emmeloord 38.32 3e Anouk Lindenholz Hoogeveen 39.24  4e Willemieke Mudde Groningen 42.56 5e Tamara de Vries Meppel 44.05
Volledig uitslagenlijst zie www.vuurtorenloop.nlwww.svfriesland.nl   -  www.uitslagen.nl