25 aug 2016

24-08-2016. Visser-ijdagenloop, Harlingen (FR)VEEL DEELNEMERS AAN SNIKHETE VISSER-IJDAGENLOOP IN HARLINGEN
Wie gaat er nu met 30 graden warmte en weinig wind hardlopen? Dat vroegen de organisatoren van deze loop de SV Friesland uit St.-Jabik ook af. Toch zetten zij het parkoers uit van de 10.2 en de 16.8 km. Voor de langste afstand verwachte men weinig lopers maar hij telde mee voor de SV Friesland competitie dus afwachten. Anita v.d.Wal en haar Jan hadden een nieuwe route bedacht voor de 5 km lopers, die liepen anders 2½ km heen en daarna weer terug, nu ging men een route door de wijk en naar de haven over de ringmuur, prachtige route met de jarige Jan v.d.Wal voorop. Jammer genoeg gingen de meesten lopers op een gegeven moment rechtsaf terwijl men rechtdoor moest, daar stond wel een pijl maar na een ronde wijk kruiste  ze dat punt en gingen dan zo verder. Nu liepen de meesten 4.2 km maar vonden dat niet erg nu het zo warm was. Ook voor hun was er een drinkpost.
254 lopers melden zich in de kantine van de Waddenhal en dat was boven verwachting. De meesten kozen voor de 10 km route over Kimswert met daarin twee verzorgingsposten wat geen overbodige luxe was met dit weer, ook de sponsposten waren welkom. Voor de 16 km waren er drie posten en iedereen kon na de finish warme bouillon, thee, fruit en vruchtendrank krijgen. In de sporthal waren genoeg doucheruimtes beschikbaar en in de kantine met airco was het best vertoeven.
De start was nabij de sporthal, Wijbren Visser was de man die al de prijzen voor deze loop regelde, hij is helaas een tijdje op 93 jarige leeftijd overleden. Toch had hij nog een flink aantal prijzen gekregen van de middenstand en JUMBO Harlingen stelde weer voor al de lopers en vrijwilligers een papieren tasje met daarin drinken, fruit en koek beschikbaar en Frisia Harlingen spekjes voor iedereen. Fenny Toerenbeek dochter van Wijbren mocht het startschot lossen voor deze loop waar de naam verandert was in Visser-ijloop ter ere van deze man die zoveel voor SV Friesland betekende. Zijn maat, Herman Geritz hield een korte toespraak nadat de nodige mededelingen waren gedaan.
Bijna iedereen volbracht hun opgegeven afstand, enkelen namen iets kortere route verstandig besluit en melden dat bij de jury. Wijtse Breidenbach uit Zwolle doet al vanaf de oprichting van  Friesland, 36 jaar geleden, de tijdwaarneming en is dus een ervaren tijdschrijven, hij kreeg deze dag steun van twee vrouwen, Sietske v.d. Bij en Anneke Regnerus welke al de startnummers noteerden. Een moeilijke opgave omdat de zon laag stond waren de nummers moeilijk te zien, toch zijn ze geslaagd en heeft iedereen een tijd. Christiaan Valk uit St.-Anna verzorgde het geluid, stond als verkeersregelaar op een post en kon ook nog foto’s maken. Ook fotografe Janke v.d.Schaaf maakte een mooie fotoreportage. Deze samen met de uitslagen en verslag staan op de site www.svfriesland.nl
Henk Postma was de verkeersregelaar in Kimswert, een drukke baan omdat er ook iets te doen was in dat dorp, was er veel verkeer, ook daar was de laagstaande zon een opstakel en was het dus goed opletten.
Al met al was ook deze Visser-ijdagenloop een succes,lopers vol lof, organisatie met voldoende vrijwilligers, iets aanpassen aan het kortste parkoers en het beloofd volgend jaar weer een succes te worden.
Uitslagen; 16.8 km: 1e Harry Wiersma Blija 1.05.02  2e Steven Hemstra Weidum 1.09.24  3e Willem Biemolt Utrecht 1.15.50 Vrouwen; 1e Maria Sterk Hallum 1.27.00 2e Lisanne Versteeg Leiden 1.34.20  3e Hanna Schuiiling Minnertsga 1.37.09
10.2 KM : 1e Johannes Postma Leeuwarden 39.23 2e Koos-Jelmer de Vries Leeuwarden 39.25  3e Herman Regnerus Groningen 41.29  Vrouwen: 1e  Femke Hemstra Weidum 48.53  2e Anita v.d.Wal Harlingen 51.05
 3e Tineke v.d. Veen Harlingen 53.285.2 km: 1e Dionisio Docx Enschede 19.11  2e Ewold Kooistra Makkum 19.49