6 jul 2016

05-07-2016. Brinkloop, Diever (DR)

Jan Kooistra
ZWEED WINT EERSTE BRINKLOOP IN DIEVER
De St. Sport Promotie Diever en de Sportvereniging Friesland troffen het dinsdag 5 juli nog met het weer tijden de eerste editie van de Brinklopen 2016. Het bleef droog en van de wind hebben de lopers weinig last omdat ze een bewoonde wijk van Diever lopen.
Maar het slechte weer overdag kostte hun wel deelnemers, de jeugd liet het afweten en veel lopers hadden in het weekend wel ergens gelopen er was keuze genoeg in Noord Nederland, meer dan 10 hardloopevenementen stonden op de site www.hardlopendnederland.nl of maandag nog in Onstwedde.  En er komen nog 8 Brinklopen dus tijd genoeg om daar één of meerderen aan mee te doen.
Toch nog maar een mededeling dat de Brinklopen vanuit het Dingspilhuus starten bij Groepsaccomodatie Het Kasteel neergezet op onze folder en elders hadden we deze locatie neergezet omdat het Dingspilhuus 1 juni zou sluiten. Nu hij toch nog een tijd open blijft is dat een geschikter accommodatie omdat hij mooi dicht bij de start staat en we hier al 30 jaar vanuit starten.

Bij het opbouwen van start/finish op de brink moest worden gekeken hoe we alles neer konden zetten. De boog en jurytent konden op dezelfde plaats alleen moest de streep iets eerder anders stond die na de jurytent en dat is niet handig.  We konden nu niet over de brink maar over de bushaltestrook op de weg en de verzorging kon ook op dezelfde plaats al was het pad smaller gemaakt en nu wandelpad geworden met in de midden paaltjes die er weg konden tijdens de loop.

De bus kon op de brink komen via een andere ingang dus ook dat geen probleem. Stroom uit de kast op de brink en water mochten we ook weer halen achter het oude gemeentehuis. Flinke regenbuien bij het opzetten van de boog kon hij mooi schoon regenen en kon het gras van VV De Blesse er af regenen.  De route gepijld omdat we niet meer op elke hoek een vrijwilliger hebben staan alleen op de belangrijkste punten. Het vrijwilligerskorps krimpt door vergrijzing maar Rink Post wilde wel helpen en Josefien en Anneke Kerstholt waren ook wel beschikbaar.  Zelf het geluid aangesloten zodat ik kon speakeren. Kon Josefien wat te eten halen, wat? Natuurlijk twee frikandellen , vaste prik en ze smaakten prima van Beckers  dat proef je direct als je ze eet met een lading maijonesse, maar gewoon zonder iets er bij.
Omdat de route nu om de brink gaat is deze nu ook op de juiste afstand gebracht , de bochten zijn afgezet  met lint maar het is en blijft een pittig parkoers met die klinkers en bochtenwerk. Bij doorkomst de verzorgingspost met water en sponzen en na de finish werden door twee lieftallige jongedames een blikje Red bull  aangeboden. De één vind dat wel lekker maar er waren ook die zeiden niet te zuipen dat spul.

Toli Schanssema was er ook samen met Frans Scheuneman uit Hoogezand, hij om een fotoreportage te maken, http://hardlopenmettoli.blogspot.nl/    Frans om mee te lopen voor de 161e  keer. Veel buitenlanders stonden er wel aan de start dit keer Geert Tuinstra uit het Zweedse Göteborg en won deze eerste editie. 6 deelnemers op de 2½ km, 15 op de 10 en 38 op de 5 km. dus nog geen 60 maar dat is ieder jaar zo, volgende week hoopt men de honderd te halen. Even een selfie met Hielke Nienhuis en Guus Hoekstra, wat een grote kerels zijn dat, sportieve ook, ze zwemmen eerst in het Canadameer geloof ik, dan op de fiets naar Diever, doen de Brinkloop mee en op de fiets weer terug naar huis. Vorig jaar volbrachten ze de hele Frysman Triatlon in Gaasterland, zaterdag is die er weer maar nu hebben ze zich als vrijwilliger aangemeld. Mooi gebaar voor die organisatie en voor hun collega triatleten. Fijn ook te horen van deelnemers dat zij door onze folderactie op het idee kwamen om deel te nemen aan de brinklopen. Benieuwd als dat ook zal gelden voor de Hoeve aan den Weglopen waar we zaterdag 23 juli mee van start gaan.
Na afloop komen al de vrijwilligers naar het Dingspilhuus en wordt hun een borrel aangeboden, altijd gezellig hier tussen in te zitten. Voor Anneke en Freek zat de taak er nog niet op, zij maken de uitslag en zetten die dezelfde avond nog op de site www.dieversportief.nl   

uitslagen: 10 km: 1e Geert Tuinstra Gótenburg 34.33 2e Michiel Broeksma Zwolle 37.55  3e Fjodor v.d.Sluis Gasselte 38.44  4e Marcel Hoekstra Harlingen 39.41 5e Theo Trul Assen 41.46 Vrouwen: Geen.
5 km: 1e Folkert Visser Burgum  17.17  2e Jordi Stam Diever 17.42  3e Hielke Nienhuis Lekkum 20.28 4e Lennart Derksen Meppel 21.16  5e Klaas Luten Ruinerwold 21.45  Vrouwen: 1e Sandra Middel Jubbega 23.05  2e Corinne v.d.Meer Eelde 25.09  3e Mieke Sellis Staphorst 26.37  4e Agnes Haveman Wapse 29.37  5e Marjolein v. Tiggelen Diever 35.06 
2½ km: 1e Stephan Schriemer Assen 7.29  2e Anno Huizenga Assen  7.58 3e Thorben Broekman Frederiksoord  12.19  4e Leon de Boer Diever 12.34  5e Bente Broekman Frederiksoord 13.41   Vrouwen: 1e Tsjetty Visser Burgum  13.29