6 jul 2016

06-07-2016. Diever het Mekka voor hardlopersDIEVER WORDT WEL HET MEKKA VOOR HARDLOPERS GENOEMD
Ook dit jaar worden er in de vakantieperiode Juli en Augustus  worden er in Diever en Oude Willem  16 hardloop-prestatielopen georganiseerd voor wedstrijd/recreatie hardlopers.
De Stichting Sport Promotie Diever en de Sportvereniging Friesland uit St.-Jabik organiseren deze evenementen. Dat dit is prijs wordt gesteld blijkt wel uit de groeiende belangstelling  voor  de  te  organiserende lopen.

Dinsdag 6 juli gaan de Brinklopen van start in het centrum van Diever op de gerenoveerde Brink . De lopers kunnen  kiezen uit 2½-5-10 km. Ronden van 1250 meter na iedere ronde rond de brink waar verzorging staat met bekertjes water en sponzenpost. Speaker Jan Kooistra moedigt de lopers aan en haalt ze binnen op zijn manier van praten.  De start is 19.30 uur.  Marathonklokken staan er waarop de deelnemers hun gelopen tijd kunnen aflezen. Ook worden de gelopen tijden genoteerd en staan ’s avonds laat de uitslagen al op de site www.dieversportief.nl  Prijzen zijn er niet te winnen per loop maar wie de snelste tijd dit seizoen neerzet krijgt na de laatste loop een VVV bon aangeboden.  Dit geldt voor al de afstanden en voor mannen en vrouwen.  Ook voor degene die het parkoersrecord verbeteren krijgen zo’n bon aangeboden door de organisatoren. 

Ook dit jaar verwacht men wel de ruim duizend deelnemers te zullen halen bij de 9 brinklopen. Veel hangt van het weer af, meestal gaan de brinklopen altijd door al is het nog zo warm, daarom is ook gekozen voor een niet te grote ronde en prima verfrissingspost, er kan ook nog halverwege een extra post worden ingezet.  Aanmelden voor de brinklopen kan op dinsdagavond van 18.00 uur in Het Dingspilhuus, hier is ook kleed/douchegelegenheid en is ook het sportcafé open. Ook is  daarbij genoeg parkeerruimte.  Vooraf aanmelden is dus niet nodig.  Zie ook www.svfriesland.nl
Heel veel hardlopers in Nederland raadplegen de hardloopkalenders om te zien waar men kan lopen. In deze twee maanden is de keus gering en is er soms alleen een loop in Diever of Oude Willem. Noord Nederland heeft www.hardlopendnederland.nl als actuele hardloopkalender.

16 juli is er ook weer de Midzomeravond Marathon met start en finish bij Het Kasteel. In de Groeps accommodatie Het Kasteel is de na inschrijving en is er ook kleed/douchegelegenheid, parkeerruimte is er ook voldoende. De te lopen afstanden zijn 10-20-30-42.195 meter. Er is een route uitgezet over precies 10 km door het Grootste Sportpark van Nederland, Het Drents Friese Wold. De hele marathonlopers lopen eerst twee ronden door het dorp en gaan dan de 10 km route  lopen. Onderweg staan er drie verzorgingsposten met voldoende verzorging zoals coca-cola, vruchtendrank, water fruit en sponzenpost. Na de finish is er bouillon en vruchtendrank  en fruit.
Meestal is het in deze periode warm, daarom is de start om 17.00 uur en de mogelijkheid een ronde eerder te stoppen dan de bedoeling was maar dat doet men pas als het niet lekker gaat. Ook nu worden er honderden deelnemers verwacht. Inschrijven kan  via www.dieversportief.nl en aan de start al is het dan wel drie euro duurder dan bij voorinschrijving.  Ook hierbij geen prijzen wel een bloemetje voor de snelste lopers.

Eind Juli de 23e en 30e en de eerste drie  zaterdagen in augustus worden vanaf de gezellige camping Hoeve aan den Weg in Oude Willem de Hoeve aan den Weglopen weer van start. Hier heeft SV Friesland drie mooie parkoersen uitgezet door het Drents Friese Wold met toestemming van Staatsbosbeheer. De kortste afstand van drie kilometer is voor de jeugd en minder goed getrainde lopers ze mogen deze route twee keer afleggen om op de 6 km afstand te komen. Dit is een pittig rondje door een stuk verhard bosgebied dat bij regen extra zwaar is te lopen.  De 8 km route gaat over het betonpad richting Hoogersmilde, na 4 km staat hier verzorging en gaat de route verder over verharde bospaden richting Appelscha en Oude Willem, de 16 km lopers lopen deze route ook twee keer met verzorgingspost bij doorkomst  start/finishgebied.

De 10.4 km route is de mooiste en gaat via het Studentenpad  langs venen en bosgebied en komen na 6 km ook op het betonpad bij de verzorging en gaan met de 8/16 km lopers dezelfde route volgen naar de doorkomst of finish.
Aanmelden kan tot even voor de start waarvan de eerste 11.00 uur plaatsvind voor de 10/21 km. in eetboerderij De Hoeve. Ook hier is voldoende kleed/douchegelegenheid en parkeren.  Laag inschrijfgeld van € 6,00 inclusief consumptie in De Hoeve. De 8-16 km. start 11.05 uur en de 3-6 km om 11.10 uur, ook lopen met aangelijnde hond is mogelijk.
Iedereen die één van de aangeboden afstanden hardlopend kan afleggen mag deelnemen. Je hoeft niet lid te zijn van sportbond of sportclub.  
Verslag van Jan Kooistra (SV Friesland)
Zie voor informatie over het hardlopen in het noorden www.hardlopendnederland.nl