11 dec 2016

10-12-2016. Boscross Marathon, Diever (DR)RUIM DRIE HONDERD HARDLOPERS GENOTEN VAN DE 17e BOSCROSS/TRAIL IN DIEVER
Zaterdag 10 december  stond de 17e editie van de Boscross Diever op de hardloopagenda www.hardlopendnederland.nl die afgelopen week haar miljoenste bezoeker mocht registreren.
Tegenwoordig worden er veel trails georganiseerd de meesten in Drenthe, maar 17 jaar geleden bestonden die nog niet maar vonden de St.Sport Promotie Diever en de SV Friesland het wel een leuk idee om een marathon te organiseren over een pittig parkoers van heuvels, zand, modder met boomwortels en omgevallen bomen en dat in de maand december waarin de weersomstandigheden soms koud, guur, nat etc. kunnen zijn. De SV Friesland was wel in voor iets nieuws, zo stonden zij ook aan de wieg van de geboorte van de Terschellinger Berenmarathon en de Adventure Run op Ameland, die ook een groot succes zijn en duizenden deelnemer trekken uit alle delen van het land en ook uit het buitenland.

Ook de 17e Boscrossmarathon was weer een succes, geen duizenden deelnemers maar ruim 300 is zat voldoende op zo’n pittig parkoers, het grote aantal is niet het belangrijkste doel van de organisatie maar het laten genieten van het schitterende parkoers in het grootste sportpark van Nederland Het Drents Friese Wold waar ze de ruimte krijgen om te hardlopen en niet als een lint er op moet letten om niet op een anders hakken te gaan lopen. Ook de drie verzorgingsposten konden bij dit aantal de lopers cocacola, multivruchtendrank, thee, water ontbijtkoek en banaan aanbieden. Na de finish was er ook warme bouillon, thee, multivruchtendrank en heerlijke sinaasappelen die de SV Friesland had gekregen van AlbertHeijn Wassenaar uit St.-Anna/Stiens die komend jaar haar eeuwfeest gaat vieren eind Juni met een jubileumloop georganiseerd met de SV Friesland.

130 lopers hadden zich van te voren aangemeld maar niet iedereen verscheen hiervan aan de start maar er waren nog veel meer die zich aanmelden op de startdag zodat er 304 deelnemers om 11.00 uur op de startlijn stonden en op pad gingen nadat Bart Smit, de penningmeester van de Stichting onder toezicht van Wijtse Breidenbach het startschot had gegeven. Vrijdags was de route uitgezet met bordjes, deze zijn prima te volgen maar je moet wel blijven opletten, een enkeling deed dat niet en liep gewoon achter de persoon aan die een bordje mistte en er al gauw achter kwam dat hij niet goed zat. Maar vrijwilligers en de fietsende EHBO’er zorgden er voor dat ook zij weer op het pad kwamen waar ook de anderen liepen. Geen wanklank gehoord bij de finish, lopers waren vol lof over de route, de catering, routeaanduiding en voorfietsers van de FietsToerClubDiever.

Het was miezerig weer en het werd mistig, verder bleef het bij motregen 
en kon men genieten van het pittige parkoers van ruim 10.5 km. Veel bladeren en hier en daar boomwortels waar je op kunt uitglijden maar als je blijft opletten is dat best te doen, anders houd je er een pijnlijke enkel van over dat is het risico wat je neemt als je gaat cross/traillopen. Toch heeft de EHBO het niet druk gehad.
Het inschrijfgeld wordt zo laag mogelijk gehouden om dit niet als drempel te zien voor deelname, wie van te voren had aangemeld is altijd voordeliger uit dan aanmelden bij de start, maar dat is bij iedere loper wel bekend. Prijzen waren er niet te winnen, iedereen die de loop volbrengt is winnaar maar toch is de snelste van iedere afstand gehuldigd na de finish met een groot boeket bloemen. Wie een medaille wil kon die kopen maar 90% loopt liever voor de organisatiekosten en hecht geen waarde aan een herinnering.

Wat wel een mooie en gratis herinnering is zijn de fotoreportages gemaakt door Toli Schansssema   http://hardlopenmettoli.blogspot.nl/ en fotograve Janke v.d.Schaaf die je om op de link te klikken kunt bekijken en gratis zijn http://svfriesland.nl/index.php/foto-s/huisfotograaf-janke-van-der-schaaf
 
Bij de finish stonden marathonklokken waarvan je de gelopen tijd kon aflezen en de tijdjury al de nummers en tijden noteerden, die uitslagen staan op de sites www.dieversportief.nl en www.svfriesland.nl Ook haalde speaker Jan Kooistra de lopers binnen. Bij de deelnemers lopers die voor de eerste keer een marathon liepen maar ook de man die zijn 880e marathon liep, de SV Frieslandloper Sjoerd Slaaf die ook de routes mee heeft bedacht in Diever en omstreken. Nog nooit heeft iemand in Nederland zoveel marathons volbracht er daar komen jaarlijks vele tientallen nog bij gaat hij voor de duizend? Ubel Dijk liep deze zaterdag zijn 100e echte marathon, verder heeft hij nog vele ultralopen boven de marathonafstand op zijn naam staan. 

Gingen de voorgaande boscrossmarathons vanuit het Dingspilhuus van start, die van 2010 werd afgelast door extreme weersomstandigheden, dit keer vanaf Groepsaccomodatie Het Kasteel waar ook de start/finish is omdat de gemeente Westerveld die accommodatie wil sluiten tot ongenoegen van heel veel inwoners van Diever en omsteken. Maar deze accommodatie, Het Kasteel, is heel geschikt gebleken bij de voorjaars en zomermarathon en de wandelvierdaagse. Er is genoeg ruimte voor de inschrijving, kleed/douchegelegenheid, parkeerruimte en catering. De organisatie is daarom heel blij met de mogelijkheid om hiervan gebruik te mogen maken, ook hebben ze er een opslagruimte gekregen voor hun materiaal. Al met al een geslaagde dag. De vele vrijwilligers werden bedankt voor hun inzet en konden na afloop gezamenlijk genieten van een hapje en drankje in Het Kasteel. Verdiend, zonder deze mensen kun je geen loop als deze organiseren.

Al de deelnemers zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de Verhoeve Groen Cross volgende week zondag de 18e december in Appelscha vanaf de camping De Roggeberg. Ook een schitterende loop van max 10 km door de bossen van het Drents Friese Wold. Door de aanleg van een tunnel en viaduct over de snelweg beschikt men daar over de mogelijkheid om zo’n grote ronde uit te zetten. Organisatie daar www.lsv-invictus.nl en de Sportvereniging Friesland. Start is daar om 11.00 uur. 

Uitslagen 42.2 KM: Marco Bijsterbosch Den Haag 3.20.46  2e Bob Leentjes Steenwijkerwold 3.24.19 3e Wolter de Lange Steenwijk 3.27.42 Vrouwen: 1e Minke Spoelstra Buitenpost 3.48.30  2e Annie Oosterbrink Oldeberkoop 4.08.22 3e Simone Guikema Amsterdam 4.08.40
31.7 KM: 1e Bob v.d.Weg Ouwsterhaule 2.20.52 2e Erik Pals Ter Apel 2.33.08  3e Ton v.Tellingen Sleen 2.36.41 Vrouwen: 1e Marthe Lindenbergh Utrecht 2.53.39 2e Therisia Bijl Stadskanaal 2.56.31  3e Claudia v.Tellingen Sleen 2.57.36

21.1 KM: 1e Bart v.d.Veen Zwagerbosch 1.31.44 2e Jeroen Auener Rolde 1.34.18  3e Stefan de Nekker Noordwolde 1.34.56  Vrouwen: 1e Antien v.d.Vegt Zuidwolde 1.46.38  2e Anna Louwerse Oosterhesselen 1.59.12 3e Inge v.Schaick Leeuwarden 2.00.22

10.5 KM: 1e Erik Bolding Tuk 39.51  2e Rowan Veenhuizen Groningen 43.04  3e Jippe Jongsma Gorredijk 44.51  Vrouwen: 1e Inga Lehmann Koekange 49.38 2e Henriette Peppels Beilen 49.58  3e Laura Balterink Westerbork 51.18